Je kunt meer met kruiden dan alleen maar thee ervan drinken, je gezicht ermee stomen of je haar spoelen. Kruidenhydrosolen en -oliën, net als de werkzame stoffen die uit deze planten worden onttrokken, hebben een enorm potentieel. Wat hebben we te danken aan kruiden en wat zijn de voordelen ervan?

Kruiden in schoonheidsverzorging – Waarom Ze Zo effectief Zijn

Kleine, groene planten zien er zo simpel uit – niets onthult het enorme potentieel aan antioxidanten, genezende en herstellende werking dat in deze plantjes verborgen zit. Eigenlijk geven kruiden betere resultaten dan veel kunstmatige stoffen. Wat zit er in de kruiden die de in het laboratorium ontworpen ingrediënten overtreffen?

  • Flavonoïden in kruiden behoren tot de meest waardevolle ingrediënten. Kruiden zitten vol flavonoïden die de huid redden: ze hebben het vermogen om schadelijke UVA- en UVB-stralen te absorberen, werken als een effectieve zonnebrandcrème, versterken de wanden van de bloedvaten, stimuleren de bloedcirculatie, verstevigen de huid en nemen moeiteloos vrije radicalen op die schadelijk zijn voor de huid.
  • Saponinen in kruiden vormen een groep van ontstekingsremmende en zwellingsremmende stoffen. Saponinen verbeteren de doorbloeding van de weefsels – de huid wordt voorzien van voldoende zuurstof en krijgt een gezonde kleur. Een ander voordeel is het verlagen van de wateroppervlaktespanning en het verhogen van de doordringbaarheid van de celmembraan – als gevolg daarvan dringen de actieve bestanddelen van crèmes en gels gemakkelijker door in de huid.
  • Fytohormonen – zijn de doorbraak in de cosmetologie omdat ze de toestand van de huid op efficiënte wijze verbeteren, het herstel ervan stimuleren en veel processen ondersteunen die verantwoordelijk zijn voor de vernieuwing van de opperhuid. Fytohormonen intensiveren de productie van hyaluronzuur en zorgen zo voor een goede hydratatie en versterken de elasticiteit en de veerkracht van de huid.

Bij welke kruiden heb je het meeste baat?

Basilicum (ocimum basilicum)

Basilicumolie is de sterkste en een veel voorkomend ingrediënt in lichaamscrèmes, balsems en douchegels. Het is rijk aan huidontsmettende terpenen, ontstekingsremmende en antibacteriële tannine, de reeds genoemde saponinen, flavonoïden, vitaminen A, C, K en huid- en haarversterkende mineralen – ijzer, calcium en mangaan. Basilicumthee is een briljant goede haarspoeling.

Dragon (artemisia dracunculus)

De etherische olie van dragon is een van de meest gewaardeerde schoonheidsproducten. Het kan worden gebruikt voor aromatherapeutische oliebranders en als ingrediënt in crèmes, serum- of haarmaskers. Dragon is rijk aan flavonoïden en tannine; geschikt voor de vette huid en haarverzorging: bestrijdt bacteriën en schimmels, ontsmet de huid en vermindert de talgafscheiding.

Koriander (koriandrum sativum)

Koriander en korianderolie zijn ideaal voor de behandeling van haarolie – het voorkomt namelijk haaruitval, versterkt de haarvaten en verhuld dunner wordend of dof haar. Koriander is een rijke bron van mineralen (kalium, calcium, ijzer, mangaan, magnesium), bevat vitaminen A, C en K, bètacaroteen en is onvervangbaar in huid- en haarverzorging – foliumzuur.

Peterselie (carum petroselinum)

Is een bron van de zogenaamde vitaminen van de jeugdigheid – C, E, A – natuurlijke antioxidanten die de ziekte- en verouderingsprocessen vertragen. Peterselie is rijk aan flavonoïden, hydrateert en verheldert de huid, verzacht dankzij een grote hoeveelheid chlorofyl, voedt en regenereert omdat het vol mineralen (ijzer, mangaan, calcium) zit.

Brandnetel (urtica dioica)

Dit kruid is al eeuwenlang bekend en wordt vooral gewaardeerd als een baanbrekend middel tegen roos en vettig, zwaar en futloos haar. Brandnetel heeft geen problemen met de overproductie van talg, terwijl de brandnetelolie in de nagels kan worden gewreven omdat het ze voedt en versterkt. Brandnetel bevat enorme hoeveelheden vitaminen en mineralen, daarom kan je het ‘de multivitamine onder de kruiden’ noemen. Het zuivert en kalmeert de huid, voorkomt vettigheid en voedt.

Heermoes (equisetum arvense)

Niet alleen versterkt het haar en de nagels, maar het is ook een geweldig koppel met brandnetel in conditioners en shampoos voor je hoofdhuid, waardoor je je beter voelt – het drinken van heermoesthee en een bad nemen in heermoes zorgt dat je minder gaat zweten. Heermoes bevat silica (kiezelzuur maakt het haar glanzend en sterk, voorkomt dat de nagels splijten en breken), flavonoïden, minerale zouten, organische zuren en saponinen.