Is het mogelijk om van striae af te komen in de privacy van je eigen huis? Dat hangt af van de grootte en de mate van de strepen. Een troost is in ieder geval dat als je thuis regelmatig anti-stretch behandelingen doet dat de zichtbaarheid van de strepen aanzienlijk kan verminderen en zelfs kleine strepen helemaal kan laten verdwijnen. Wat zijn de beste huismiddeltjes voor striae?

Hoe en waarom ontstaat striae?

Wat zijn striae? Striae is niet gevaarlijk maar wel echt onesthetische huidbeschadigingen die ontstaan zijn door een te grote uitrekking of krimp van de opperhuid. De huid produceert te weinig collageen, waardoor de opperhuid geen tijd meer heeft om de veranderingen in goede banen te leiden: de huid begint te breken – vervolgens worden er lelijke, transversale littekens gevormd op het lichaam. In het begin hebben ze een rode kleur (nieuwe striae). In de loop der jaren worden ze lichter en zijn ze te herkennen aan de witte, onregelmatige strepen. De meest voorkomende oorzaken zijn onder andere:

  • snelle groei tijdens de adolescentie,
  • zwangerschap,
  • een plotseling gewichtsverlies,
  • bepaalde hormonale medicatie en voorbehoedsmiddelen,
  • een te snelle gewichtstoename.

Hoe verwijder je striae – een goede voeding

Striae houden niet van vitamine K en zink. Dankzij een dieet dat rijk is aan deze ingrediënten, krijgt de huid sneller haar veerkracht terug. Een dieet verrijken met producten met een hoog gehalte aan vitamine K en zink loont, vooral wanneer de striae er pas is. Vitamine K komt vooral voor in tomaten, groene bladgroenten en zuivel. Zoek naar zink in noten, zeevruchten, pompoenzaden en spruiten.

Hoe verwijder je van striae – body brushing

Dry body brushing is een perfecte massage die de doorbloeding stimuleert en de werking van het hele lichaam verbetert. Je moet het doen met een speciaal ontworpen, natuurlijke borstel. Zorg er altijd voor dat je met de massage begint bij de onderste lichaamsdelen (voeten) en naar het hart toe werkt. Je kunt meer tijd besteden aan de gebieden die door de striae zijn aangetast – je ziet de elasticiteit van de huid al na twee weken toenemen. Het borstelen van het lichaam neemt niet veel tijd in beslag – tot tien minuten van een dagelijkse routine. Na zo’n massage neemt de huid gemakkelijker voedingsstoffen op, dus om het resultaat te intensiveren kun je een crème aanbrengen die de zichtbaarheid van de striae direct na de massage vermindert.

Hoe verwijder je striae – natuurlijke oliën

Natuurlijke oliën zijn als veelzijdig werkende, ultrasterke stoffen die het uiterlijk en de elasticiteit van de huid verbeteren. Gebruik ze elke dag (niet alleen voor massage) als verrijking voor alle soorten balsems en lotions die striae verminderen. Ze verbeteren de structuur van de huid, zorgen voor elasticiteit en beschermen je tegen nieuwe striae.

Hoe verwijder je striae – cacaobotercrème

Maak een half glas cacaoboter (smelt dit eerst in een waterbad), twee theelepels bijenwas, een theelepel abrikozenpitolie, vloeibare vitamine E en tarweolie.

Meng alle ingrediënten en doe ze in een veilige, bij voorkeur donkere, verpakking. Breng de crème direct aan op de striae, dit kun je zelfs een paar keer per dag doen. Geschikt voor lichaamsmassage; als je het verrijkt met koffiedik, is het een ongelooflijke elasticiteitsverhogende scrub.

Hoe verwijder je striae – Aloë gel

Meng ¼ glas Aloë (bij voorkeur gel) met ½ glas olijfolie of zoete amandelolie. Voeg een theelepel vitamine E en een halve theelepel vitamine A toe. Meerdere malen per dag aanbrengen op de huid, waarbij je de huid zachtjes masseert op plaatsen waar cellulitis en striae aanwezig zijn.

Hoe verwijder je striae – sporten

We hebben een soepele, gladde, veerkrachtige huid vooral te danken aan lichaamsbeweging, dus probeer minstens drie keer per week te sporten of – als je het druk hebt – besteed dagelijks 15 minuten aan lichte stretching en trainingen die de huid en lichaamscellen stimuleren. Pilates is daarvoor een perfecte keuze en houdt het lichaam in balans.