Amandelzuur wordt steeds populairder. Toch is het tijd dat we er wat over zeggen. Hoe werkt amandelzuur? Voor wie wordt het aanbevolen? Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik ervan voor schoonheidsbehandelingen?

Naarmate de mechanische scrubs minder gebruikt worden, worden de zuurbehandelingen steeds populairder. Ze zijn veel minder irriterend. Dankzij de mildere werking zijn zuren een veel voorkomende keuze voor het verwijderen van pigmentvlekken, het verwijderen van littekens na de acne en het gladmaken en verjongen van de huid.

Van de AHA (de mildste) zuren is amandelzuur het populairst. Het wordt aanbevolen voor de problematische huid die intensievere verzorging nodig heeft. Helaas moeten we je waarschuwen dat ze niet in alle gevallen zullen werken.

Wie heeft er geen baat bij de voordelen van amandelzuur?

Exfoliatie van amandelzuur is niet geschikt voor mensen die kampen met atopische dermatitis, koortslip of huidbeschadigingen die gepaard gaan met een ernstige ontsteking. Zwangere vrouwen, waarvan de huid veel gevoeliger is, wordt ook afgeraden het zuur te gebruiken. Natuurlijk slaan veel vrouwen die waarschuwingen bewust in de wind, verleid als ze zijn door de mildheid van dit ingrediënt.

Wie heeft er wel baat bij amandelzuur?

Je zou het kunnen proberen als:

 • je een vette of gecombineerde huid hebt;
 • je zwarte puntjes hebt;
 • je last hebt van gewone acne;
 • je wilt ontdoen van postacne vlekken;
 • je huid er moe en vaal uitziet;
 • je een gladde huid wilt;
 • je het verouderingsproces wilt stoppen;
 • je probeert om de huidskleur te verbeteren.

Dankzij de eigenschappen en de zachte werking van de huid kan amandelzuur voor alle huidtypes en fototypes worden gebruikt.

Als je het eens wilt proberen, check dan eens:

WAT MOET JE WETEN OVER AMANDELZUUR?

Amandelzuur behoort tot de groep van de AHA-zuren. Deze naam is te horen bij schoonheidssalons omdat dit type zuren vaak gebruikt wordt voor professionele behandelingen, waaronder scrubben.

Amandelzuur heeft een interessante eigenschap – dankzij de iets grotere moleculen (in vergelijking met andere zuren) werkt het langzamer en milder. Het dringt langzaam door in de diepere lagen van de opperhuid zodat het veiliger is en geen irritaties veroorzaakt. Bovendien maakt het de huid niet gevoeliger voor de zon en kun je het dus ook in de zomer gebruiken.

Meestal worden zure peels gemengd met conditioneringsbehandelingen, zodat ze nog milder werken.

Waar komt amandelzuur eigenlijk vandaan? Uiteraard komt het van amandelen (Amygdalus Communis var Amara). Het wordt geëxtraheerd tijdens het proces van hydrolyse uit het bittere amandelextract.

HOE WERKT AMANDELZUUR?

 • Het versnelt de afschilfering van dode huidcellen door het ontspannen van de inter-cellulaire banden en het stimuleren van de micro-exfoliatie.
 • Dankzij de exfoliërende werking van de buitenste laag van de huid ziet de huid er beter uit – verlicht, vermindert verkleuring en egaliseert de teint van de huid.
 • Het opent de uitlopers van de talgklieren en verbetert hun werking, waardoor het de vettigheid van de huid blokkeert en je minder zwarte puntjes hebt.
 • Het heeft een antibacteriële en ontsmettende werking, zodat het bijvoorbeeld acnegerelateerde irritaties en ontstekingen verlicht.
 • Het stimuleert ook de synthese van collageen en elastine dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en hyaluronzuur, dat zorgt voor de vochtbalans.
 • Het vertraagt het proces van huidveroudering, zelfs het proces dat wordt veroorzaakt door de UV-straling, wel op voorwaarde dat je het regelmatig en in passende hoeveelheden gebruikt.

Weinig mensen weten dat

De werking van amandelzuur afhankelijk is van de concentratie en de pH – hoe hoger de concentratie van het zuur en hoe lager de pH van de huid, hoe sterker de werking. Hierdoor kunnen we de werking van amandelzuur eenvoudig regelen en de behandeling aanpassen aan onze eigen behoeften.

Amandelzuur kan op twee manieren op de huid worden aangebracht

 1. Een professionele exfoliatie van amandelzuur door een schoonheidsspecialiste laten uitvoeren.
 2. Dermo-cosmetica met amandelzuur in de privacy van je eigen huis opdoen.

Wat zijn de nadelen van amandelzuur?

Het lijkt een stof zonder minpunten te zijn – het werkt zacht, verwijdert pigmentvlekken, verjongt en hydrateert, is geschikt voor gebruik in de zomer en zit in tal van huidproducten. Maar als je iets beter kijkt kleven er ook wel nadelen aan amandelzuur:

 • Je kunt het niet gebruiken als je atopische dermatitis, psoriasis of ernstige huidziekten hebt.
 • Het is niet sterk genoeg om diepe rimpels glad te strijken en na een zonnige periode om vlekken te verwijderen.
 • Het is niet goedkoop genoeg dat iedereen het kan aanschaffen.